Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Assalamualaikum.. Selamat datang ke blog saya.Saya suka hijau. Hijau warna yang buatkan saya tenang. Hijau sedap mata memandang. Tumbuhan juga warna hijau.
RSS

Snape gambar dari komputer.


Hari ini saya akan kongsi tentang cara- cara nak snape gambar, video atau apa2 sahaja dari komputer anda seperti contoh di bawah ni..


 Anda hendaklah mempunyai snipping tool atau photoscape. Di sini saya akan menunjukkan cara menggunakan snipping tool dengan detail.

Snipping tool


1. Buka snipping tool dalam window anda macam ni dan tekan New. Selepas itu,  pandai2 lah anda gerak2 kan touchpad anda untuk tangkap gambar..







2. Lepas anda tangkap gambar macam sebelah kanan ni, anda boleh klik ikon yang bertanda merah tu.  Anda boleh memilih warna pen yang ada suka.






3. Lukislah bentuk macam di sebelah kiri ni.. Tak lukis pun tak apa. Dibuat hanya  untuk memfokuskan sesuatu sahaja. Lepas siap, save dan lihat hasilnya.






Photoscape
1.Buka photoscape. Pastu klik screen capture.


2. Klik:
 ~capture full screen untuk skrin penuh.
     ~capture region untuk unit yang lebih kecil





Pada saya, saya lebih suka menggunakan snipping tool kerana caranya agak mudah daripada photoscape..
~Sekian~

Untuk Wakaka..











Assalamualaikum, hai. Harap anda dapat komen dengan baik ye! ^_^

Post Comment

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 suka hijau:

Fariz Reza [FR] said...

Assalamualaikum (^_^) , erm FR tengok follower awak bawah 350 , dan awak berpeluang masuk

[Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie]

Tolong Blogger Baru je (^_^) senior tak payah...

http://www.farizreza.com/2012/05/segmen-saya-blogger-newbie.html

Azira Ldu said...

Terima kasih saya nak join...^_^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...